Välkommen till BRF Nockeby Terrass!
Hej och välkommen! Här nedan hittar du våra trivselregler och i menyn till vänster hittar du våra stadgar, kontaktuppgifter till oss i styrelsen, årsredovisning med mera. Har du frågor eller funderingar kring detta är du varmt välkommen att kontakta styrelsen på nockebyterrass@gmail.com
Trivselregler
Vi som bor i föreningens 67 lägenheter är grannar och delar gemensamma utrymmen. I denna typ av bostadshus är vissa ljud såsom såsom skratt, prat och barnspring en naturlig del. För att alla ska trivas behöver vi dels ha förståelse för detta och dels visa varandra hänsyn, vänlighet och respekt. För att underlätta detta kommer här några grundläggande trivselregler.
Musik/hög volym
I nybyggda fastigheter är det bra isolerat sett till värme/kyla och ofta ljud. Bra mediaanläggningar för både musik och film ger en härlig upplevelse för användaren, men mindre bra för grannarna som i många fall hör de tunga basgångarna, eftersom basen lätt tar sig vidare genom väggar, golv och tak. Ha gärna detta i åtanke och håll koll på basen, vrid ner den något om det går. Mellan kl 22 och 08 förväntas det dock vara fritt från störande ljud både inomhus och på gården.
Har du planerat en fest eller liknande uppskattas det om du informerar dina grannar (exempelvis tejpa upp en lapp vid postlådorna) om datum, förväntad start- och sluttid samt telefonnummer de kan nå dig på om de vill be dig sänka volymen. Generellt brukar lite ljud vid fester accepteras mer om grannarna blivit informerade innan.
Balkong/uteplats
Samtliga lägenheter har antingen balkong eller uteplats. I väldigt många lägenheter är balkongen ut mot gården och i anslutning till ett sovrum. Ljud ekar väldig lätt på vår fina innergård, så om du nyttjar balkongen kvällstid, ha gärna detta i åtanke, särskilt under sommartid då många sover med fönster/balkongdörr öppen. I övrigt gäller samma volymregler på balkong/uteplats som i lägenheten.
Balkonglådor ska vara monterade på insidan av räcket för att undvika att någon gående under balkong får skador.
Det är förbjudet att mata fåglar från balkong, uteplats eller fönster.
Grillning
Grillning med kolgrill är förbjuden på samtliga balkonger/uteplatser, men får användas på innergården.
Du som har en icke inglasad balkong, alternativt att du har en inglasad balkong men har dragit ifrån samtliga glasväggar så att balkongen är helt öppen (motsvarande en icke inglasad balkong) får grilla med el- eller gasolgrill. (En inglasad balkong likställs ur brandskyddssynpunkt med inomhus i lägenhet, därav förbudet.) Vi rekommenderar i första hand elektrisk grill. Gasolgrill tillåts
under förutsättning att användaren har god kunskap om hur gasol ska hanteras och
förvaras samt vilka risker som finns med gasol.
Som ovan nämnt har många balkong i anslutning till sovrum, så visa hänsyn genom att inte ”bränna av” grillen (ta istället och diska gallret inomhus) då gasoloset lätt åker in i grannens ventilation och bostad, och grilla helst inte sent på kvällen då matoset kan störa kringboende.
OBS! Väljer du att grilla på balkongen/uteplatsen så gör du det under eget ansvar. Viktigt att veta är att den som
grillar och därigenom orsakar en skada betraktas som skadeståndsskyldig (enligt Skadeståndslagen) för skador som drabbar fastighetsägaren och grannar.
Rökning
Rökning är förbjuden i trapphus/källargångar, vid porten och i övriga gemensamma utrymmen samt på gårdens lekplats.
Visa gärna hänsyn och undvik att röka på balkongen, tänk gärna extra på detta sena kvällar då ovälkommen rök lätt letar sig in hos grannar och även kommer in i kringliggande lägenheter via ventilationsluckorna under fönstren. Upplever du grannens rök som besvärande får du gärna prata med vederbörande. Vid upprepade störningar kan du flagga detta för styrelsen.
Sopsortering/källsortering
Endast hushållsavfall, tidningar och glas får slängas vid sopstationerna. Det finns sopstationer för matavfall och hushållssopor samt för tidningsåtervinning vid Nockeby Backe 2G/4. Återvinningskärl för glas finns vid Gubbkärrsvägen 17. Då gårdens tre föreningar har olika tömningsfrekvens av sopor och återvinning är det viktigt att du använder de kärl som är märkta med Nockeby Terrass. Det är förbjudet att lämna sopor/återvinning bredvid sopstationerna, oavsett om kärlen är fulla eller om dina sopor inte får plats – i dessa fall får du åka till en återvinningscentral.
I Nockeby backe 6 och 2E finns källsorteringsrum för kartonger, plast, metall, batterier och glödlampor/lysrör. Se till att din återvinning är ursköljd/diskad så att det inte luktar illa i rummet, och lägg din återvinning i rätt kärl/vagn – felsortering orsakar extra kostnader för föreningen och kan på sikt innebära höjd månadsavgift. Skulle ett kärl se ovanligt fullt ut får du jättegärna meddela styrelsen så bokas det snarast in en extra tömning.
Grovsopor slängs på återvinningscentral (ex Bromma återvinningscentral, Linta gårdsväg 16). Vid behov och i så fall i anslutning till vår-/höststäddagar hyr styrelsen in en container för grovsopor. Se hemsida för info och när detta sker.
Renovering av lägenheter
Högljudda renoveringsarbeten, exempelvis om du ska borra i en vägg, bör i så fall ske på:
• Vardagar mellan kl. 08.00 och 20.00
• Helgdagar mellan kl. 10.00 och 18.00
Notera att du behöver kontakta styrelsen och ansöka om tillstånd för större arbeten i lägenheten, om du ska borra igenom en yttervägg, göra något som påverkar fasaden, installera vattenanslutna maskiner eller ändra ventilation.
Förvaring i trapphus
Det är ur brandriskperspektiv strikt förbjudet att förvara soppåsar, dörrmattor, prydnadssaker/säsongspynt, barnvagnar, pulkor, cyklar osv i trapphuset eller i källargångarna.
Biltvätt
Du får inte tvätta bilar eller andra fordon på föreningens mark eller i garaget. Det finns ingen särskild brunn eller liknande med avskiljning av miljöfarliga ämnen.
Parabol
Ansök om paraboluppsättning hos styrelsen.
Innergården
Tillsammans med de två andra föreningarna lägger vi ner mycket tid, energi och pengar på att hålla vår innergård fin och tilltalande för samtliga medlemmar. Vi har regelbunden skötsel av en extern trädgårdsfirma och byter ut plantor eller träd som blommat över eller vissnat/dött. Låt gärna barnen leka på gården, men se till att de inte springer i planteringarna eller rycker upp plantor/bryter av grenar. Har ni använt er av leksakerna som finns på gården så lägger ni också undan dem där de ska vara när ni lekt klart.
Det är mycket välkommet att använda gården för lek, picknickar och kalas men tänk på att städa upp efter dig, ta med dig matrester och lämna gården i det skick du fann den. Vi har tidigare haft råttor på besök som lockats dit av just tappad mat och matrester, och för att undvika detta är det viktigt att vi städar efter oss. Detsamma gäller leksakerna som hör till lekplatsen: när ni lekt färdigt lägger ni tillbaka leksakerna i leklådan.
Vi har många hund- och kattägare i våra föreningar. Självklart får ni vistas med hund/katt på gården, låta ert djur utforska området och leka – men alltid i koppel, och notera att det är förbjudet att rasta ert djur på gården, på föreningarnas områden eller i allmänna utrymmen och entréer. Självklart plockar ni upp efter ert husdjur, oavsett var ni rastar dem!